Felmeddelande

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated i include_once() (rad 14 av /web/se/sweark.se/themes/engines/phptemplate/phptemplate.engine).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i _menu_load_objects() (rad 569 av /web/se/sweark.se/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters i drupal_get_feeds() (rad 394 av /web/se/sweark.se/includes/common.inc).

Skissa och utredningsarbete

VI UTREDER ERA BEHOV, SKISSAR FRAM MÖJLIGA LÖSNINGAR SAMT UTREDER KOSTNADER FÖR INVESTERINGEN

Planbestämmelser analyseras för vilka möjligheter som finns för ytterligare byggnation på tomten och hur den kan utföras för att ge bästa effekt, vilket i sin tur kan vara maximal bruttoarea eller att bevara en möjlighet att i ett senare skede stycka tomten. Geoteknisk undersökning och radonmätning kan behövas. Geotekniken styr ibland VAR man kan bygga, men framförallt bestämmer den HUR. Hjälp till preliminär bedömning kan finnas i för området översiktliga undersökningar eller i undersökningar gjorda på granntomt eller för närliggande gata eller ledning. Topografiska förutsättningar har stor betydelse för byggkostnader, för hur samspelet hus-uteplatser-trädgård kan fungera, för solförhållanden men också för hur planbestämmelser och mätregler slår i alternativa lösningar. Många inventeringar och kanske enklare utredningar kan utföras av kunden själv. Det underlättar t ex om kunden har kopia av aktuella planbestämmelser samt uppgifter om husets byggnadsarea (yta på marken) och tomtens area. Från kommunen kan också beställas grundkarta med nivåkurvor, ekvidistans i allmänhet 1m, skala mellan 1:400 och 1:1000.

BEHOVSANALYS OCH SKISS

De flesta kunder har en uppfattning om vilka deras behov är. De flesta arkitekter träffar kunden och diskuterar behov, varefter de går till sin kammare och skissar fram ett förslag som de ritar upp. Därefter träffar man kunden som då har synpunkter eller tydliggöranden, varefter arkitekten åter går till sin kammare. Vi arbetar inte så – om det kan undvikas. Vi sitter helst tillsammans med kunden och skissar och ”brainstormar”. När det gäller villakunder vill vi att hela den beslutsfattande delen av familjen ska vara med, vilket brukar innebära kvällsmöten och ordnad barnvakt. Med skisspapper och pennor testar vi snabbt idéer, vrider och vänder på planlösningar och känner hur kunden snabbt växer in i processen. Efter en timme vågar alla avbryta varandra eller omedelbart korrigera missförstånd, vilket sparar mycket tid. Vi märker vilka aspekter eller konsekvenser som kunden förbiser och kan påvisa dem direkt. Om någon har svårt för att läsa skalan på en planritning, ritar man in några möbler med välkända mått. Arbetssättet ger kunden en förståelse för ”pennans språk”, där några få förtydligande linjer kan ersätta många ord. Efter 2-3 timmar finns ett stort antal skisser - en del bara fragment, andra mer fullständiga. Kunderna har en hel del blyerts i ansiktet, men är lyckliga över att vi hittat precis rätt ofta trots att såväl behov som lösningar är helt andra än vid arbetets början. Då är det dags att avbryta och ge kunden några dagar för att smälta intrycken. Samtidigt som vi kan göra eventuella utredningar som initierats. När vi ses igen har mycket mognat, bl.a. kunden som nu kan kliva in i sin roll enligt vår devis: DU ÄR ARKITEKTEN OCH VI ÄR DIN GUIDE. Behovsanalysen har varit grundlig och samtidigt gett god problembelysning och ett antal steg på vägen mot god logistik och fysisk gestaltning.

LÖSNINGAR, LOGISTIK OCH DESIGN

Efter behovsanalys och skisser görs noggrannare uppritning och hoppussling av skisserna, varefter man lättare kan se eventuellt behov av ytterligare kompletteringar och justeringar. I det fortsatta arbetet beaktas såväl slutproduktens logistik exempelvis att en bostad har trivsamma och funktionella rumssamband eller att en industri fungerar med ett minimum av arbetskraft, som genomförandets logistik – att byggnationen kan genomföras snabbt och utan onödigt komplicerade och fördyrande konstruktioner, vidare att anpassning lätt kan göras till nya eller ändrade behov samt att fastigheten får bästa möjliga värde vid framtida försäljning. Slutlig design är ofta ett resultat av funktioner, planbestämmelser och omgivning. Ett hus med högt sadeltak à la 50-tal kan många gånger göras betydligt större än ett funkishus med platt tak - enbart på grund av definitionen av begreppet ”byggnadshöjd”. Gemensamt hittar vi den form som kombinerar god funktion och ekonomi med god design. Vi visar gärna bilder av tidigare projekt.