Felmeddelande

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated i include_once() (rad 14 av /web/se/sweark.se/themes/engines/phptemplate/phptemplate.engine).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i _menu_load_objects() (rad 569 av /web/se/sweark.se/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters i drupal_get_feeds() (rad 394 av /web/se/sweark.se/includes/common.inc).

Projektering

VI HAR BRED KUNSKAP INOM SÅVÄL BYGGTEKNIK OCH PRODUKTION SOM KVALITETS- OCH MYNDIGHETSKRAV AV NY, OM OCH TILLBYGGNATIONER

 

Projekteringen kan ske till olika detaljeringsgrad eller noggrannhet. Att rita en dörr och specificera beslagning tar en viss tid i anspråk. Men det har ingen större betydelse om det är 3 lika dörrar eller 80. Vi anpassar därför noggrannheten till projektets storlek. I ett litet projekt får man göra förenklingar för att inte projekteringskostnaden ska ta oproportionerligt stor andel av totalkostnaden. Då är det också viktigt att veta vilka uppgifter som lätt kan lastas direkt på entreprenören och vilka som måste ritas och beräknas. Projekteringen är normalt den tyngsta delen av konsultinsatsen.

Den kan ha olika syften:

 

KALKYLUNDERLAG

Kalkyler kan variera från överslagsmässigt kvadratmeterpris till jämförelsekalkyler till detaljerade beslutsunderlag eller redovisning till bank eller myndighet. Projekteringens detaljeringsgrad bestäms av de krav som ställs på kalkylen.

 

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

För att kunna begära fast pris i konkurrens mellan flera olika entreprenörer, krävs ett förfrågningsunderlag. Den som lämnar lägst pris och får uppdraget kommer sedan naturligtvis att ta extra mycket betalt för extraarbeten. Förfrågningsunderlaget måste därför vara så väl specificerat att det minimerar möjligheten till extraräkningar. I förfrågningsunderlaget ingår också administrativa föreskrifter som reglerar betalningar, ansvar, försäkringar, hantering av extrakostnader, viten vid förseningar, hjälpmedel och ordningsregler under byggtiden, plats för upplag och bodar etc

Men som sagts ovan får ju inte projekteringen ta för stor andel av totalkostnaden. Vid mindre projekt finns en brytpunkt där en större projekteringsinsats inte längre ger motsvarande lägre entreprenadkostnad. Här måste vi använda vår kunskap och erfarenhet för att fånga upp både de krav som är viktiga för kunden och de utföranden som kan ge störst variation på priset, samtidigt som vi inte överskrider brytpunkten. För vissa arbeten kan det innebära att man i stället gör en direktupphandling, d.v.s. pratar ihop sig med en enda entreprenör som man har förtroende för. Projekteringsarbetet kan då fokuseras på enbart komplicerade delar eller delar som kunden prioriterar, medan entreprenören avgör för vilka delar han behöver hjälp av ritningar.

 

BYGGHANDLING

Byggaren behöver specifikationer dels för att kunna bygga, dels för att kunna köpa material som fönster, skåp, takpannor och virke. Detta kallas bygghandlingar. De allra enklaste bygghandlingarna skulle kunna vara bygglovshandlingar och de kompletterande handlingar som krävs för byggsamråd. Till de senare hör konstruktionsritningar, som då utformas så att de samtidigt kan nyttjas som bygghandling Om upphandling gjorts i konkurrens, finns ett bra förfrågningsunderlag som oftast fungerar som bygghandling efter de smärre revideringar som uppkommer i samband med upphandlingsdiskussioner och efter kompletteringar med bl.a. måttsättning och kulöruppgifter (prisneutrala uppgifter).

 

BESKRIVNINGAR

Vi anlitas även av andra arkitekter som beskrivningskonsult. De viktigare beskrivningar som vi gör, är Administrativa Föreskrifter (AF) och byggbeskrivning enligt AMA (Allmänna material- och arbetsbeskrivningar), rumsbeskrivning och undantagsvis markbeskrivning enligt AMA. Andra konsulter gör el-, vvs- kylbeskrivningar enligt AMA. För förfrågningsunderlag och bygghandlingar i mindre projekt nyttjar vi AMA’s disposition, men endast undantagsvis själva AMA-koderna. Detta för att hålla ner såväl text- som referensmängder. De bästa entreprenörerna för små projekt är själva hantverkare snarare än jurister. Det är viktigt att de har förtroende för oss och vår kund som beställare samt att de känner att de har förstått omfattning och gränssnitt i uppdraget. Vi bör alltså tala deras språk utan att för den skull tappa den juridiska stringensen.